28 Ağustos 2011 Pazar

LU - KARA LAHANA ÇORBASI


KARALAHANA ÇORBASI - giresun

Malzemeler:1 kg. karalahana, 3 adet yaprak pırasa,3 baş soğan ,1 bardak baldıran,1 avuç mısır unu ,tereyağ,tuz.

Yapılışı:Karalahana ,pırasa ,baldıran yapraklarıiyice yıkanıp doğranır.Mısır unu ile güzelcew harmanlanır.Kaynayan suyun içine bu harmanlanan karışım atılır.pişmesine yakınyağı ile tuzu katılır.Pişince ateşten indiriliR.

LAHANA ÇORBASI* trabzon

Ayıklanan lahanalar, el ile küçük parçalara ayrılır, sonra yıkanır. Lahana parçaları kaynar su içine atılır. Lahana haşlanan su dökülür. Yeniden su kaynatılır, ıılık suda bir gün bekletilmiş fasülyeler bu suya atılır ve yeniden haşlanır. Büyük parçalı mısır yarmaları, büyükçe bir kemik parçası (günümüzde et suyu), haşlanmış lahana parçaları ve iç yağı ve çok az mısır unu- arzu edilirse kırmızı biber- ilave edilirek pişirilir.

KARA LAHANA ÇORBASI


Kara Lahana Çorbası Tarifi

Malzemeler
1 Demet Karalahana
1 Tane Soğan
2 Diş Sarımsak
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Çay Bardağı Haşlanmış Mısır
1 Çay Bardağı Bulgur
Su
Pulbiber
Tuz

Tarifi
Karalahanaları iyice yıkayıp doğrayınBulgurla haşlayıp süzünYemeklik doğradığınız soğanı ve sarımsağı kavurun
Afiyet Olsun

karalahana çorbası

karalahana çorbası

Ben, karalahana çorbasını, hayatımda ilk kez bir balıkçıda içtim... Tadı; sıradan, düz ve lezzetsizdi. Haddinden fazla sulu mısır unu karışımı içinde, bir miktar karalahana ve mısır tanesi. Sanki birşeyler eksik gibiydi. Ne olduğunu o an çıkaramadım ama aklıma takıldı. Sonuç olarak hayal kırıklığına uğradım. Eğer orada edindiğim tecrübeye göre karar verecek olsaydım, birdaha karalahana çorbası içmek aklıma gelmezdi.

Yeni yıldan önceki pazar günü Organik Pazar' a uğradım. Zonguldaklı çiftçilerin tezganında kış boyunca karalahana bulunuyor. Her gittiğimde gözüme takılıyor ama bir türlü cesaret edipte alamıyorum. Neyse, o hafta gözümü karartıp bir deste aldım. Niyetim çorbasını yapmak... Ama hakkıyla. Bunun için öncelikle bir araştırma yapmalıyım tabii. Bu yüzden eve gelince, onu kesekağıdına sarıp, naylon torbaya koydum. Torbanın içindeki havayı boşaltıp, ağzını sıkıca bağladım. Ben onunla ilgileninceye kadar, tazeliğini koruması için buzdolabına yerleştirdim.

Araştırmaya internetten başladım. Karadeniz ile alakalı her sitede bu çorbadan bahsediliyor. Benzer tarifler veriliyor ama sonuç olarak, benim restoranda yediğimden çok daha lezzetli ve albenili gözüküyorlar. Sıra kitaplara geliyor. Deniz Gürsoy'un kuzeyden güneye... doğudan batıya yöresel mutfağımız kitabında diğerlerine benzeyen bir tarif, bir de çok farklı ikinci tarif var. Trabzon yöresine ait bu ikinci tarifte çorbanın kıvamı mısır unuyla değil haşlanmış ve püre yapılmış balkabağıyla veriliyor. Bu fikir hoşuma gidiyor. Çünkü sebze çorbalarını un veya mısır unuyla koyulaştırmaktansa, patates, kuru fasulye gibi nişastalı yiyecekler kullanmayı seviyorum. Fakat patates, cinsine ve kullanıldığı miktara göre, bazen ham bir tat veriyor. Haşlanmış fasulye iyi bir alternatif o yüzden. Araştırmama devam ediyorum. Rogers - Gray'in İtalian Country Cook Book kitabında iki tarif buluyorum.

İtalyanlar karalahanaya cavolo nero diyor ve yemeklerinde bol bol kullanıyorlar. Ribollita adındaki, koyu kıvamlı çorbada (aslında çorbadan çok yemek), minicik minicik doğradıkları soğan, sarmısak, kereviz ve havucu zeytinyağında kavurarak lezzetli bir altlık yapıp, ondan sonra karalahanayı, bol miktarda konserve domatesi, haşlanmış fasulye veya barbunyayı, bazen de ikisini birden ekleyip, suyun içinde pişiriyorlar. Haşlanmış fasulyenin yarısından fazlasını püre yapıp, çorbanın kıvamını ayarlıyorlar. En son olarak içine iri ekmek parçaları serpiştirip, servis ediyorlar. Ayrıca, Zuppa di Fagioli Cannellini denilen çorba da Kardeniz usulü karalahana çorbasına çok benziyor. Yalnız, burada da kıvamı kuru fasulyeyle yapıyorlar. Kararımı veriyorum: Ben de kıvam için püre yapılmış kuru fasulye kullanıp; havuç, soğan ve kerevizle lezzetlendireceğim. Aşağıda tarifini verdiğim şekilde çorbayı yapıyorum. Pişerken, bahsettikleri gibi evden kaçıracak kadar bir koku çıkmıyor. Üzeri için, acılı, ekmek kıtırları hazırlıyorum. Bir kaseye, pişen çorbadan iki kepçe koyup, üzerine ekstra sızma zeytinyağı gezdiriyorum. Acılı, ekmek kıtırından cömertçe serpiştirip, bir kaşık içiyorum: Kremamsı bir doku, yumuşacık fasulye, karalahana, ekmeğin kıtırtısı ve ağzımı yakan acısı, parfüm gibi kokan zeytinyağı... Oh be!!!

Karalahana

Karalahana Çorbası

Fasulyeleri bir gece karbonatta bekletince kabuğu yumuşuyor. Daha çabuk haşlanıyor. Sarmısak, domates suyu ve adaçayı lezzet veriyor. Gazlanmayı önlüyor. Eğer 2009 mahsulü kuru fasulyelerden bulursanız, onlardan kullanın. Fasulyelerin haşlanması 20 - 25 dakikadan fazla sürmeyecektir. Daha eski masulleri, daha uzun süre pişirmek gerekebilir. Bazı uyanık geçinen satıcılar veya firmalar, eski ve yeni mahsulü karıştırıp satar. Bunun sonucunda, haşlamaya başladığınız fasulyelerin bir kısmı püre haline dönerken, bir kısmı taş gibi kalır.

Karadeniz'de her boy ve renkte, türlü türlü kuru fasulyeler satılıyor. Eğer, rastlarsanız onlardan alıp, kullanabilirsiniz.

Kuru fasulyenin hazırlanışı:

Ölçüler hakkında bilgi için tıklayın.

1 cup = 250 ml.'lik su bardağı

Malzemeler:

  • 260 gr. (1 1/4 cup) kuru fasulye (İspir, şeker fasulyesi)
  • 2 yemek kaşığı karbonat
  • 125 ml. domates suyu
  • 1 baş sarmısak
  • 4 adet kuru veya taze adaçayı

Tarif:

  1. Kuru fasulyeyi bir tencere koyun. Üzerine, fasulyeleri 4 - 5 parmak geçecek kadar su ekleyin. İki yemek kaşığı karbonatı serpiştirip, karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp, bütün gece bekletin.
  2. Ertesi gün fasulyeleri süzdürüp, yıkayın. Tekrar tencereye koyun. Üzerini iki parmak geçinceye kadar su ekleyin. Tencereyi ocağın üstüne koyun ve kaynatmaya başlayın. Su fıkırdamaya başladıktan sonra, 10 dakika daha fasulyeleri kaynatın. Bu arada sarı bir su çıkacak. Fasulyeleri tekrar süzdürüp, aynı tencereye koyun.Fasulyelerin üstünü 4 parmak geçinceye kadar su ekleyin. Bir baş sarmısağı kabuğuyla beraber yıkayın. Ortadan ikiye kesin ve doğruca tencereye koyun. Domates suyunu ve adaçayını ekleyin. Fasulyeyi orta ateşte kaynatmaya başlayın. Eğer yeni 2009 mahsulü fasulyelerdense 20 - 30 dakikada pişecektir. Daha eski mahsuller, uzun sürede pişebilir. Yumuşayan fasulyeleri süzdürüp, 1 bardağını (cup) ayırın. Kalan fasulyeleri blenderde püre yapın.

Çorbanın hazırlanışı:

Çorbanız daha renkli olsun istiyorsanız: 1 yemek kaşığı salça veya 250 ml. domates suyu kullanabilirsiniz.

Malzemeler: 6 kişilik

  • 3 Yemek kaşığı naturel sızma zeytinyağı (misal: Zeytin İskelesi)
  • 2 yemek kaşığı minicik doğranmış kahverengi kuru soğan
  • 2 yemek kaşığ minicik doğranmış kereviz
  • 2 yemek kaşığı minicik doğranmış havuç
  • Yarım demet minicik doğranmış maydanoz
  • 1 lt. kaynar su
  • 250 gr. karalahana
  • Hazırladığınız kuru fasulye püresi
  • 1 cup haşlanmış kuru fasulye veya haşlanmış barbunya (veya yarım yarım, ikisi birden)
  • Tuz ve taze öğütülmüş karabiber
  • Ekstra sızma zeytinyağı (misal: Selatin)
Tarif:
  1. Orta boy bir tencereye zeytinyağını, kuru soğanı, kerevizi, havucu, maydanozu koyun. Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte 30 dakika pişirin.
  2. Sebzelerin üzerine bir litre kaynar suyu ekleyin. Karalahanaları teker teker yıkayın. Saplarını ince ince doğrayın. Yaprak kısımlarını boylamasına ve enlemesine bir veya 2 cm'lik kareler şeklinde kesin. Büyük parçalar bırakırsanız, kaşıktan sarkar ve yemesi zor olur. Doğradığınız karalahanayı da tencereye ekleyin. Hepsi yumuşayana kadar pişirmeye devam edin.
  3. Karalahanalar ve diğer sebzeler yumuşayınca, kuru fasulye püresini ve haşlanmış fasulyeleri ekleyin. Çorba koyulaşana kadar, pişirmeye devam edin. Tuz ve biberini ayarlayın.
  4. Hazırladığınız çorbayı, kaseye koyun. Üzerine eksra sızma zeytinyağı gezdirin. Acılı, ekmek kıtırından serpiştirin. Servis yapın.

Ekmek kıtırları:

Bayat ekmekleri elinizle ufalayın veya makinada çekin. Yapışmaz bir tavaya 1 cup kadar, ufalanmış ekmek içini koyun. Tahta kaşıkla karıştırarak, kızartın. Yakmamaya dikkat edin. Ocağın altını kapatıp, 1 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin. Yağ heryere bulaşana kadar karıştırın. Kurutulmuş acı biberi elinizle ufalayın. Ekmeklerin üzerine serpiştirin. Tuzla tatlandırın. Bu kıtır ekmekler; çorbaların, domatesli makarnaların; rafadan yada yağda yumurtaların veya omletin üstüne serpiştirerek kullanılabilir. Lezzete lezzet katar.



Pancar (karalahana) Çorbası - giresun
Malzeme
1 bağ pancar 1 baş soğan 1 tane acı biber 2 kaşık yağ Yeterli kadar tuz
Yapılışı
Pancar temizlenip yıkanır.İnce ince doğranır. Bir tencerede yağ eritilir.İncecik doğranmış soğanlar bu yağda pembeleşinceye kadar kavrulur.Üzerine malzemenin miktarına göre su ilave edilir.Pancarın yeşil rengini koruması için kaynayan suya önce tuz atılır.Sonra doğranmış pancar ile önceden haşlanmış fasulye katılır.(Fasulye yerine mevsimine göre ve ailenin ekonomik durumuna göre posul, mısır yarması,bulgur,pirinçte katılabilir.)Birlikte epeyce kaynadıktan sonra elenmiş mısır unu bir elle kaynayan yemeğin içine azar azar dökülür. Diğer elle tahta kaşıkla topraklanmaması için devamlı karıştırılır.Yemek ocaktan indirilmeye yakın bir parça biber ilave edilir.Arzuya göre iç yağı bir tavada yakılarak yemeğin üzerine gezdirilir.Daha sonra servis yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder