16 Haziran 2017 Cuma

İSTİF

Karadenizli olan satıcı hanımdan tarif. Adı da istif. Malzemeler üst üste yığılınca adı, kendiliğinden gelmiş anlaşılan. Eğer içindeki kemikli et ve iç yağı olmazsa tam bir vegan yemeği diyeceğim. “Onlar keyfe keder istersen kullan” dedi. “Olur mu?” O kadar Adana‘da yaşa. Buzdolabında iç yağı olmasın. Layıkıyla yapayım dedim:)) İstif yanına ne ister, tabii ki mısır ekmeği Muhteşem ikili. Malzemeler 2 demet kara lahana 1 kg boncuk fasulye ya da 2 su bardağı haşlanmış barbunya 2 orta boy soğan 1,5 Türk kahvesi fincanı mısır yarması 2 yemek kaşığı pirinç 100 gr tereyağı 50 gr iç yağ 4 kalem pirzola Tuz Yapılışı Barbunya birgün önceden yıkanıp ıslatılıp bir taşım kaynatılıp süzülür. Eğer yazdan buzluğa taze barbunya bırakmışsanız onu hiç haşlamadan kullanabilirsiniz. Bu mevsimde tadına doyamadığım son tarla boncuğunu bulunca onu kullandım. Kara lahanalar güzelce yıkanıp süzülmeye bırakılır. Soğan incecik küçük küpler halinde kıyılır. Basınçlı tencereye sırasıyla en fazla 1 cm kalınlığında kıyılmış kara lahanalar üzerine pirzola, barbunya, üzerine yıkanıp süzülmüş mısır yarması, soğan onun üzerine yıkanıp süzülmüş pirinç şeklinde istiflenir. Sebzelerin üzerine yarma ve aşağıya inmesin diye iyice kenardan üzerini örtesiye sıcak su verip tencerenin kapağı kapatılır. Buharı çıktıktan sonra düşük ısıda enaz 40- 45 dakika pişirilir. Sürenin sonuna doğru bir tavada tereyağı güzelce eritilir. Eriyen tereyağının içine incecik kıyılmış iç yağ parçaları atılıp güzelce kızartılır. Pişen yemeğimizin suyunun az ya da çok olması kontrol edilip- çok sulu olmasın- üzerine kızgın yağ dökülüp mısır ekmeği eşliğinde servis edilir. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder