28 Ağustos 2011 Pazar

karalahana diplesi - giresun/Ordu

KARALAHANA DİPLESİ - GİRESUN

Malzemeler:1 kg.karalahana , 2 su bardağı pirinç ,2 çorba kaşığı sıvı yağ. 4 adet orta baş soğan , 1 bardak su,tuz.

Yapılışı: Lahanalar güzelce yıkanır ve ayıklanır . İnce kıyılır . Pirinç ayıklanır ve yıkanır . Soğanlar incecik ,pirincin içine doğranır.Bir tencereye bir kat lahana bir kat pirinç ve soğan konulur.Üst kısmına lahana gelecek şekilde hazırlanır .Üzerine tuz serpilir.Hava çıkarmayacak şekilde kapatılır.Kapatılmadan bir bardak su ilave edilir.Orta hareketli bir ateş üzerinde pişirilir . İnmesine beş dakika kala karıştırılır. Ayrı bir yerde yağ kızdırılır.Dible bu yağın içine atılıp kavrulur.İstenirse domates de konulup kavrulabilir.

Pancar (Karalahana) Diblesi - ORDU
Malzeme
2 bağ pancar 4 baş orta büyüklükte soğan 1 su bardağı pirinç(veya bulgur) Zeytinyağı,tuz,karabiber
Yapılışı
Pancar temizleyip yıkanır.İnce ince kıyılır.Kaynamış suyun içine rengi kararmasın iye hemen tuz ilave edilir.Pancar kaynayan suya atılır.Bir taşım kaynadıktan sonra pirinç konulur.Pancar ve pirinç birlikte yumuşayıncaya kadar kaynatılır.Ocaktan alınarak süzülür.Topraklanmaması için devamlı karıştırılır. Soğumaya bırakılır.Diğer taraftan,arzuya göre zeytinyağı veya tereyağı tencereye konulur.İncecik doğranmış bol soğanla hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.Haşlanan pancarlar acı biber de ilave edilerek karıştıra karıştıra pişirilir.
trabzon lahana kavrması ile lahana diblesi arasınaki fark
LAHANA KAVURMASI

Lahanalar yıkanp haşlanır, suyu dökülür. Trabzon yağı ile bir miktar içyağı bir sahanda eritilir ve bol miktarda soğanla kavrulur. Haşlanmış barbunya fasülyesi, tuz ve biber ilave edilip kavurmaya devam edildikten sonra en son lahana katılır. Kısa bir süre daha karıştırdıktan sonra sıcak olarak yenilir.

LAHANA DİBLESİ*

Karalahana seçilip haşlandıktan sonra süzlür. Bir tencerede bol soğan ve yağ kavrulur. Haşlanan lahananın yarısı tencereye konulur. Üstüne küp küp doğranan patatesler ve pirinç, karabiber tuz ve kalan lahana eklenir. Bir bardak suyla ağır ateşte pişirilir. Pişirildikten sonra bir kere karıştırııp servis yapılır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder