28 Ağustos 2011 Pazar

KARALAHANANIN FAYDALARI

KARALAHANA FAYDALARI

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Atilla Şimşek, AA muhabirine, karalahananın yörede sıkça tüketilen kışlık bir sebze olduğunu anlattı.
İnsan sağlığı açısından karalahananın içinde barındırdığı vitamin özellikleri açısından önemli bir yiyecek olduğunu vurgulayan Şimşek, son zamanlarda üzerine araştırmalar yapılan önemli bir gıda türü olduğuna dikkat çekti.
Şimşek, karalahananın sindirim sistemini düzenleyen besin unsurları açısından zengin bir gıda olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Karalahana son zamanlarda özellikle araştırılan bir gıda durumunda. Karalahana içerisinde bulunan bazı bileşikler son zamanlarda ilgi çekti. Karalahana bu bileşikler açısından zengindir. Özellikle insanlarda mikroorganizmalardan kaynaklanan gıda zehirlenmesi veya toksik diye kabul ettiğimiz mikroorganizmalar üzerine bu bileşiklerin etkin olduğu bir alan daha var. İnsanların midesinde ülser diye tabir ettiğimiz mikroorganizma kaynaklı bir rahatsızlık oluşuyor. Bunun giderilmesinde de karalahananın önemli olduğu ortaya çıktı."
Şİmşek, şekerin vücuda verdiği zararın önlenmesinde bu tür yiyeceklerin tüketilmesinin önerildiğini belirtti.Karalahananın içerisinde bulunduğu bileşikler açısından kanser tedavilerinde de kullanılmaya başladığını dile getiren Şimşek, "Karalahanadan bazı kanser türlerinin tedavisinde, özellikle de bazı yapılan çalışmalarda prostat ve mide kanseri tedavisinde kullanılıyor. Aynı zamanda kemoterapi ilaçlarının elde edilmesinde de yararlanılıyor" ifadelerini kullandı.
- Fazla tüketilmesi sağlıksız
Mineraller açısından zengin olan karalahananın fazla tüketilmesi halinde rahatsızlık oluşturabileceğini belirten Şimşek, şunları söyledi:
"Vitamin A ve vitamin C açısından zengin. Genellikle sebzeler mineraller açısından zengindir fakat bu zenginlik bazı olumsuzlukları da getirebiliyor. 
Mesela fazla karalahana tükettiğimizde, özellikle bölgemizde guatra neden olduğunu biliyoruz. Bunun da nedeni olumlu yönü olan tiyosiyanatların, kanser tedavisinde kullanılan bileşiklerin guatra neden olduğu bilinir. 
Yine karalahana K vitamini açısından zengin. K vitamini de insanlarda özellikle kanın pıhtılaştırmasını kolaylaştıran bir vitamin. Bu açıdan baktığımız zaman karalahananın fazla tüketilmesi özellikle kan sulandırıcı alanlarda bir problem oluşturabilir."

Bu tür gıdaların olumlu veya olumsuz özellikler içerdiğini ancak sağlıklı yönlerinin daha fazla olduğunu vurgulayan Şimşek, sıkça yapılan tüketim yerine karalahananın haftada bir veya iki kez sofralarda yer verilmesi gerektiğine işaret etti.

DİKKAT
Tiroit bezinin çeşitli nedenlerle büyümesine Guatır denir.
Denize yakın, deniz havasını alabilen bölgelerin havasında ve suyunda insanın gereksinimini karşılayabilecek düzeyde iyot bulunur.
Buna karşılık denizden uzak ya da dağlık bölgelerin içme sularındaki iyot miktarı yetersiz düzeydedir.
Bu bölgelerde yaşayan insanların kanındaki iyot düzeyi düşük olur. İyot azlığı guatırı tetikleyen sebeplerden bir tanesidir.

Bazı bölgelerde ise yeterli iyot miktarına karşın, guatr yine de gelişebilmektedir. Buna en iyi örnek ülkemizin Karadeniz Bölgesi’ndeki guatır vakalarıdır. Bazı bölgelerde ise suda yeterli iyot bulunmasına karşın, guatır vakalarına çok rastlanır. Çünkü Karadeniz halkı “Kara Lahana” denilen sebzeyi çok tüketirler. Kara lahanada ise “Guatır yapıcı” (goitrogen) denilen maddeler bulunur. Bu maddeler kandaki normal iyot düzeyine karşın tiroksin hormonunun yapımını engellerler. Tiroksin yapımının engellenmesi tiroidin büyümesi anlamına gelir.

kara lahananın beyaz lahanaya göre vitamin ve mineral bakımından çok daha zengindir.ancak içinde çok farklı etken maddeler bulunmaktadır.
karalahana mineral bakımından zengin olduğundan dolAyı bünyesinde fazla miktarda tuz var demektir. dolayısıyle, karalahan tüketince tansiyon yükselir. yani yüksek tansiyonu olanların dikkatli tüketmesi gerekir.


Karalahananın az bilinen 10 özelliği

Karadeniz mutfağının vazgeçilmezi karalahana, birçok hastalığı önlemede etkili…

Karalahananın az bilinen 10 özelliği
İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde karalahana, hastalıkları önlemede etkili ve şifalı bir besin deposu.

Vitamin kaynağı

İçerdiği yoğun C vitamini sayesinde karalahana, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Aynı zamanda hücre yenilenmesini de etkiler ve vücuttan zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

Kilo vermeye yardımcı

Düşük kalorili, bol vitaminli ve yüksek oranda lif içeriyor! İşte ideal bir diyet yemeği… Ancak düşük kalorisi yüzünden tercih edecekseniz, elbette Karadenizlilerin pişirdiği gibi bol yağlı olmamasına dikkat etmeniz gerekecek!

Sağlam kafa, sağlam vücut

İçerdiği yüksek K vitamini sayesinde konsantrasyonu güçlendiren kara lahana, sinir sistemi rahatsızlıklarına, unutkanlığa ve hatta Alzheimer’a karşı bile etkili…

Güzellik mineralleri

Lahananın içeriğindeki mineraller cildin yenilenmesine de yardımcı. Uzmanlar saç, tırnak ve cilt sağlığı için kara lahananın mevsiminde muhakkak tüketilmesini öneriyor.

Toksinlerden arının

İçeriğindeki C vitamini ve sülfür, aynı zamanda lahananın iyi bir antioksidan olmasını da sağlıyor. Artrit, romatizma, gut gibi hastalıklarda özellikle etkili.

Kansere karşı lahana!

Çin’de yapılan bir araştırma, düzenli olarak karalahana tüketen kadınlarda meme kanseri oluşma riskinin azaldığını gösteriyor. Yine içeriğinde bulunan kanser önleyici bileşikler sayesinde karalahananın, düzenli olarak tüketildiğinde tümörlerin büyümesini yavaşlattığı biliniyor.

Kan dolaşımını düzenlemeye yardımcı

Kara lahananın içeriğindeki potasyum, kan dolaşımının düzenlenmesine de yardımcı oluyor. Yüksek tansiyon, baş ağrısı gibi şikayetlere karşı da etkili bir besin olarak tüketilebilir.

Tiroid hastaları, dikkat!

Karalahana, tiroid bezlerinin sağlıklı çalışabilmek için ihtiyaç duyduğu iyodinin absorbe edilmesini engelleyebiliyor. Bu sebeple uzmanlar, tiroid rahatsızlıkları bulunan kişilerin karalahana tüketirken dikkatli olması gerektiği konusunda uyarıyor.

Demir için et yemeye gerek yok!

Bir porsiyon karalahana, bir porsiyon biftek kadar demir içerebiliyor. Bu sebeple kırmızı et tercih etmeyenler veya vejetaryenler için de karalahana, sağlıklı ve lezzetli bir demir deposu olarak tüketilebilir.

Göz sağlığı

İçerdiği beta-karotenler sayesinde göz sağlığını korumaya da yardımcı olan karalahana, katarakt oluşumunu engellemede de başarılı.


KARA LAHANA YİYİN KARALAR BAĞLAMAYIN

Havalar soğudukça yeşillenir sofralar, vücudun ihtiyaçlarına yönelik besinsel öğelerden zengin koyu yeşil yapraklı sebzeler en bereketli çağlarını yaşar. K vitamininin en iyi kaynaklarından, A, C vitaminlerinden zengin, pek çok sağlık faydası ile ön plana çıkan sülfürden zengin kara lahana kış aylarının en lezzetli ve faydalı sebzelerindendir.

Sebzelerin mistik kimyasında, bilim adamlarının keşfedebildiği 100’ün üzerinde glukosinolatlar yer almaktadır. Sülfürden zengin sebze gruplarında yer alan bu nutriyenlerin 10-15 çeşidinin birarada sinerjik etkisinin dahi başta over, kolon, akciğer ve göğüs olmak üzere pek çok kanseri türünü önleyebileceği gözlenmektedir. International Journal of Cancer dergisinde yayınlanan bir çalışma bu listeye çok yakında mesane kanserinin de ekleneceğini bildirmektedir. Teksas Üniversitesinin 697 yeni mesane kanseri teşhisi konmuş hasta ve 708 sağlıklı deneğin karşılaştırdığı çalışmada, diyetlerinde sülfürden zengin sebzeler bulunan grupta %29 daha düşük risk görüldüğü belirtilmiştir. Kara lahanada bulunan sülfürden zengin nutriyenlerin bu etkiyi nasıl gösterebildiği tam olarak anlaşılmamış olsa da, araştırmacılar glukosinolatların karsenojen partikülleri detoksifiye edebilme gücünü artırabildiği görüşü yaygındır. Carcinogenesis dergisinde yayınlanan Rutgers Üniversitesinin yürüttüğü çalışma sonuçlarına göre sülfürofenlerin kolon kanserine karşı yatkınlığı azalttığı gösterilmiştir.

Over kanseri riski ve kara lahana

Glukosinolatlar dışında flavonoidlerden zengin kara lahana over kanserinde de etkilidir. 1984-2002 tarihleri arasında Nurses Health Study tarafından takip edilen 66,940 bayandan diyetlerinde en çok kaemferol bulunanların over kanser riskinin %40 azaldığı gözlenmiştir. Deneklerin diyetlerinde kaemferolden çok zengin olan kara lahana dışında diğer iyi kaynakları soğan, brokoli, pırasa, ıspanak ve yaban mersini de diyetlerinde bolca yer almıştır. Öte yandan turunçgillerde daha sık bulunan luteolinden zengin beslenen bayanlarda da over riski %34 azalmıştır.

Hücresel Temizlenme Yeteneğinin Artması

Son 20 yıldır antioksidanların vücuda zarar veren serbest radikallere karşı koruyucu özelliği üzerinde geniş çalışmalar devam etmektedir. Nutriyenlerin serbest radikallere karşı savaşı, DNA hasarını önleme, hücre membranını koruma kabiliyeti bilinmektedir. Yeni araştırmalar sülfürlü sebzelerin bunlardan biri olan kara lahananın da hücresel temizlenme yeteneğinin artırılmasında etkili olduğu gözlenmektedir.

Sülfürden zengin sebze gruplarındaki nutriyenlerin detoksifiye edici gücü uyum içinde yürüyen bir dans ekibine benzemektedir. Aynı anda senkronize dans hareketleri için müthiş bir paralellik gösteren dans ekibi gibi bu bitkisel nutriyenler de enzimatik reaksiyonları müthiş bir uyum içinde organize ederek vücudun kendini temizleme gücünü artırabilmektedir. Böylece karsinojenlerin savaşı kazanma riski düşürülmektedir.

Seattle’daki Fred Hutchinson Kanser Araştırma merkezinde, 1,200 erkek üzerinde yapılan çalışmada haftada 28 porsiyon sebze yiyenlerin prostate kanseri riskinin %35 azaldığı, öte yandan haftada 3 veya daha fazla sülfürden zengin sebze tüketenlerin prostate kanseri riskinin %44 azaldığı gözlenmektedir.

Netherlands Diyet ve Kanser Kohort Çalışmasında 6 yıl süre ile 100,000’i aşkın kişiden toplanan bilgilere göre sebze tüketimi yüksek olanların kolorektal kanser risklerinin %25 azaldığı öte yandan aynı oranlarda sülfürlü sebzelerden tüketenlerin riskinin %49 azaldığı tespit edilmiştir.

Singapurdaki Çinli kadınlar üzerinde yapılan çalışmada, hava kirliliğinin sigara içmeyen bireylerin akciğer sağlığı üzerine etkileri incelenmiş. Sülfürlü sebzeleri tüketenlerin akciğer kanseri riskini %30 azaltabildiği bildirilmiştir. Sigara içenlerde ise bu riskinin %69’lara varan müthiş değerlerde azalabileceği bildirilmiştir.

Provitamin A içeriği ile karnesine yıldızlı bir A hak etmiştir

Yoğun beta karoten içeriği ile A vitamini için iyi bir kaynak olarak gösterilen kara lahana hücreleri oksijen hasarına ve kansere karşı koruma, görüş yeteneğini artırıp katarakt gelişimini azaltma özellikleri taşıyabilmektedir. Avustralyalı 176 erkek üzerinde yapılan bir çalışma sonucuna göre ise düzenli tüketiminin cilt kanseri gelişme riskini azaltabildiği bildirilmiştir.

Süper C vitamini kaynağıdır

Kara lahananın pişmiş 1 kasesinin ortalama günlük C vitamini ihtiyacının %88,8’ini karşılaması çok iyi bir kaynak olduğunun göstergesidir. C vitaminin yüksek antioksidan kapasitesi ve bağışıklık sistemi üzerine gücü tartışmasız kabul edilmektedir.

Mangandan zengindir bu sayede enerji üretimi ve antioksidan kapasitesi yüksektir

1 kase kara lahana günlük mangan ihtiyacınızın %27’sini karşılayabilmektedir. Protein ve karbonhidrat döngülerinde işlev alan mangan dolaylı olarak enerji üretiminde rol alır. Süperoksit dismutaz isimli çok önemli antioksidan enzimin bir parçasıdır ve serbest radikallere karşı koruyucu görevi desteklemektedir.

İyi bir lif kaynağı

1 kase kara lahananın ortalama günlük lif ihtiyacının %10,4’ünü karşılayabileceği gösterilmiştir. Bu doygunluk hissinin sağlanması, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olabileceği gibi kolesterolün düşürülmesinde de etkendir. Öte yandan kanserojen maddelerinde kolondan atılmasına yardımcıdır.

E Vitamininden zengin yeşil yapraklı sebzeler mental fonksiyonların kaybını önleyebilir

Yaşa bağlı mental fonksiyonlarda azalmalar gözlenebilmektedir. Bu süreci yavaşlatabilmek adına doğru beslenme ve besinlerin fonksiyonelliğinden faydalanabilmek çok önemlidir. Chicago Health and Aging Project (CHAP) çalışmasına göre günde 3 porsiyon yeşil yapraklı, sarı renkli veya sülfürden zengin sebzelerin diyete eklenmesi bu süreci %40 oranında düşürebilmektedir.

Yapılan farklı bir deneyde meyvelerin etkileri incelenmiş ve pozitif korelasyon bulunamamış buradan yola çıkarak E vitamini içeren sebzelere odaklanılmıştır. Hipoteze göre E vitamininden zengin ve az miktarda yağ eklenerek yenen sebzelerin etkilerine odaklanışmıştır.

Yazının içeriğinde yer alan çalışmalarda verilen sonuçlar, yüzdeler ne olursa olsun sebze ve meyveler içeriklerinde bulundurdukları yararlı bileşenlerle sağlık faydaları vermektedir. Kişisel ihtiyaçlarımız birbirinden farklı olabilir önemli olan her gün çok çeşitli beslenmektir, bir uzman kontrolünde metabolizmanıza uygun seçimler yapmalısınız. Farklı ülke ve üniversitelerde yapılan çalışma sonuçlarını rehber almalı ancak sonuçlar mercek altına alınmalıdır, kesin sonuçlar için bu umut verici verilerin desteklenmesi gerekmektedir.

Son olarak, alınan besinlerden maksimum fayda sağlamak için tüketeceğiniz sülfürlü sebzelerin organik yetişmiş olması ve doğru pişirilme teknikleri ile hazırlanması çok önemlidir. Hergün mutlaka sülfürlü bir sebze tüketmeniz sağlığınız adına iyi krediler vereceği gibi, mevsime uygun sebzelerden faydalanarak sofralarınız da şenlenecektir. Pratik ve leziz iki tarifle hemen yarın kara lahananızın tadına varmanız dileğiyle.

* * * * *

Karalahana ihmal ettiğimiz sebzeler arasında yer alıyor. Karalahana besin değeri açısından oldukça zengin bir sebze. Karalahana maruldan daha fazla C vitamini ve kalsiyum içeriyor.

Salata hazırlarken marulun bir kısmını karalahana ile değiştirerek bol miktarda kalsiyum ve C vitamini yiyebilirsiniz. Karalahana yüksek miktarda antioksidan içerir. İçerdiği antioksidanlarla kanser oluşumunu önler ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Karalahana ayrıca karaciğerin daha etkin çalışmasını sağlayarak toskinlerin atılmasını hızlandırıryor.

Karalahana göz sağlığınızı da korur. Bol miktarda lutein ve zeaksantin içeren karalahana ile göz rahatsızlıklarından korunabilirsiniz.Karalahana ayrıca harika bir diyet yemeğidir. 1 kap karalahanada yalnızca 36 kalori vardır. Bu yüzden karalahanayla yapcağınız az yağlı ve etsiz yemekleri diyet yaparken gönül rahatlığı ile yiyebilirsiniz. Karalahana lif (posa) bakımından da zengindir. 1 kap karalahanada 90 mg lif bulunur. Karalahanadaki bol lif sizi daha uzun süre tok tutar, bağırsaklarınızı çalıştırır.

KARA LAHANA: (brassica oleracea) : Turpgiller familyasından iri ve kalın yapraklı bir bitkidir. En çok yetiştirileni baş lahanadır. Yurdumuzun bütün bölgelerinde yetişir. Başlıca çeşitleri: Kemer lahanası, Batman lahanası, köse lahanası, Brüksel lahanası ve kara lahana.
Lahana C vitamini bakkımından zengindir. Yapısında kükürt bulunur. Çiğ olarak yemek veya sıkarak suyunu içmek daha faydalıdır.

Faydası : Kansızlığı giderir. İdrar söktürür. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Mide ve bağırsak yaralarını yumuşatır. Kabızlığı giderir. Kandaki şeker miktarını düşürür. Vücudu hastalıklara ve kansere karşı korur. Göğüs ucu çatlaklarını giderir. Sarılık ve safra kesesi hastalıkları için iyidir. Astımda faydalıdır. Romatizma, siyatik, lumbago ve Apsede yararlıdır. Ses kısıklığını giderir. İştah açar. Guatr olanlar yememelidir.



Kara Lahana: İri ve kalın yapraklı bir bitki olan Kara lahana, C vitamini açısından zengindir. Ayrıca, A, B, E vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, kükürt, magnezyum, bakır ve demir minerallerini bol miktarda içerir.
Kara Lahananın Faydaları: Çok besleyici bir sebze olan kara lahana, cilt, diş ve kemik dokularının sağlamlığını arttırır. Vücuttaki zehirli maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. İştah açar. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Kansızlıkta faydalıdır. Özellikle taze kara lahana suyu mide ve bağırsak ülserine iyi gelir, bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur ve bağırsak iltihaplarına karşı koruyucudur. Vücüdun direncini arttırır ve zararlı bakterileri öldürür. Kansere karşı çok iyi bir koruyucudur. Kandaki şeker oranını düşürür. Astım, romatizma, siyatik, sarılık ve safra kesesi hastalıklarında faydalıdır. Ses kısıklığını giderir. Göğüs ucunda oluşan çatlakları gidermeye yardımcı olur.
Kara Lahana nasıl kullanılır? Çoğunlukla yemeği yapılarak kullanılır. Ayrıca, sıkılarak suyu çıkarılıp içilebilir. Kara Lahana Guatr rahatsızlığı olanlara tavsiye edilmez.



KARA LAHANA VE FAYDALARI
Anasayfaya Dön
Tüm Alternatif Tıp Haberleri
Karakter Boyutu

Kara lahana turpgillerden geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, kış sebzesi olarak yetiştirilen ve yaprakları koyu yeşil olan bir lahana çeşididir. Doğu Karadeniz halkının temel besin maddesidir. Yaz kış yenilen bu sebzenin adı eski Yunanca lahana “yenilebilen sebze” kelimesinden gelmekte bölgede pancar, kelem, pezük, lu (Lazca), şaviphali (Gürcüce)[2] olarak adlandırılmaktadır.

Kara Lahananın Faydaları:
Çok besleyici bir sebze olan kara lahana, cilt, diş ve kemik dokularının sağlamlığını arttırır. Vücuttaki zehirli maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. İştah açar. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Kansızlıkta faydalıdır. Özellikle taze kara lahana suyu mide ve bağırsak ülserine iyi gelir, bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur ve bağırsak iltihaplarına karşı koruyucudur. Vücüdun direncini arttırır ve zararlı bakterileri öldürür. Kansere karşı çok iyi bir koruyucudur. Kandaki şeker oranını düşürür. Astım, romatizma, siyatik, sarılık ve safra kesesi hastalıklarında faydalıdır. Ses kısıklığını giderir. Göğüs ucunda oluşan çatlakları gidermeye yardımcı olur.

Kara Lahana nasıl kullanılır?

Çoğunlukla yemeği yapılarak kullanılır. Ayrıca, sıkılarak suyu çıkarılıp içilebilir. Kara Lahana Guatr rahatsızlığı olanlara tavsiye edilmez.

Kara Lahana İçeriği;

100 gram taze kara lahanada ortalama şunları içerir:

Enerji değeri 167 kJ
Karbonhidrat 4 gram
Protein 4 gram
Yağ 0,9 gram
C Vitamini 100 mg
B1 Vitamini 0,02 mg
B2 Vitamini 0,20 mg
Karoten 5,3 mg
Kalsiyum 200 mg
Demir 1,0 mg

karalahananın içinde bulunan kükürt sebebiyle kokusunun kötü olduğunu ama içerdiği “c vitamini” sayesinde kansızlığa,toksin atmaya mide ve bağırsak ta oluşan yaraların iyileşmesinde destek olduğuna,kandaki şekeri düşürdüğüne,kabızlığa iyi geldiğine,İçerdiği Antioksidanla da kansere karşı koruyucu olduğuna,göğüs ucu çatlaklarına iyi geldiğine değindi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder