28 Ağustos 2011 Pazar

KARALAHANA SARMASI kemikli


LAHANA SARMA-trabzon

Karalahana yaprakları haşlanır, suyu atılır. 2. su ile tekrar haşlanır, çıkarılıp sudan geçirilir. Parça et satırla küçük parçalara ayrılır. İçine soğan, domates, maydanoz, karabiber, tuz, pirinç yoğrularak yapraklara sarılır. Yeniden pişirilir. Trabzon'da yakın zamana kadar pirinç yerine mısır yarması (şoromul adı verilen el değirmeninde kabaca öğütülmüş mısır taneleri) kullanılırdı. Tenceredenin dibine yemeğe lezzet vermesi için büyük etli kemik parçaları konulurdu.


LAHANA DOLMASI: Kara lahana, pirinç, bulgur, soğan, salçadan yapılan yöresel bir yemektir, ilk önce dol*mamızın harcını hazırlarız. Bunu yaparken isteğe bağlı olarak pirinç veya bulgur ya da her ikisini de kullanabiliriz, (ince mısır kırmasının kullanıldığıda görülür). Pirinci ve bulguru seçtikten (ayıklandıktan) sonra güzelce yıkarız. Tencereye tereyağ, sıvı yağ, soğan, salça, baharatı (kırmızı biber) karıştırarak kavururuz. Kavurduktan sonra bulgur, pirinci, tuzuda koyarak kavurmaya devam ederiz. Kavurma esnasında az miktarda su ilave edilebilir. Harcın tam olarak pişmesine gerek yoktur. Çünkü dolmayı sardıktan sonra harç nasıl olsa pişecektir.

Sıra lahananın haşlanmasına geldi. Önce su kaynatılır, lahana suyun içine koyularak haşlanır. Haşlandıktan sonra lahana süzülerek, üzerine soğuk su dökülür ki lahana çok fazla haşlanmasın ve dolma sarılırken yırtılmasın.
Dolma sarılırken lahana ikiye bölünür (büyük olanlar) ve önceden hazırladığımız harcı içine koyarak sararız.

Sarılan dolmayı dibine bir sıra lahana yaprağı serilmiş tencereye güzelce dizerek, kaynamış su, tuz ve isteğe bağlı olarak soğan doğranarak pişmeye bırakırız. Dolmanın üzerine lahananın kalın sapçıklarından konur ve üzeri bir sıra lahana yaprağı ile kapatılır. Dolmaların açılmaması için su kaynamaya başladığında yemeği kısık ateşe almalıyız.

NOT: isteyen dolmanın harcına et veya kıyma da ilave edebilir...



KARALAHANA SARMASI



Malzemeler

2 demet kara lahana
2 orta boy patates 2 orta boy soğan
1 yemek kaşığı salça
1 kase pirinç
1/2 kase bulgur
tuz, kırmızı biber, pul biber

Hazırlanışı

Kaynamış tuzlu suda lahanaları yumuşayana kadar haşlayın ve süzgece alın Tencereye yağ koyarak pembeleşinceye kadar soğanı kavurun(tercihe göre kıyma isteniyorsa burada ilave etmelisiniz) küçük küçük doğranmış patatesleri, salçayı, baharatları ve yarım litre suyu ekleyin Kaynamaya başladığında pirinç ve bulguru ilave ederek suyunu çekinceye kadar kısık ateşte tutun( çok pişmesine gerek yoktur)
Hazırladığımız iç biraz soğuduğunda dolmalar sarılarak tencereye sıralanır üzerine bir miktar sıvı yağ eklenir ve dolmaların üzerine çıkacak kadar su eklenir ve kısık ateşte pişirilir

Karalahana 'aklanMIŞ': 'Karalahananın guatr yaptığı, Karadenizliler çok karalahana yedikleri için onlarda guatrın çok görüldüğü' şeklindeki efsane de yerle bir oldu. Karadeniz'de 100 bin kişi üzerinde yapılan guatr taramasında, bu bölgenin geleneksel mutfağında önemli yer tutan karalahananın masumiyetini kanıtlayan sonuçlar elde edildi. Araştırmaya göre, karalahananın guatr yapabilmesi için her gün 4 kilo yemek lâzımmış ve bu da imkânsızmış. Karalahana 'aklanmış' oldu böylece.

KARALAHANA SARMASI - artvin
Malzemesi: 2 demet karalahana, ½ kg kuzu kıyması veya satır kıyması, ½ su bardağı pirinç veya bulgur, ½ çay bardağı sıvı yağ, 2 orta boy soğan, 1 diş sarımsak, karabiber, tuz, 2 yemek kaşığı tereyağı, 2-3 parça kemikli kuzu eti, 1 su bardağı sıcak su.

HAZIRLANIŞI: Karalahanaların saplarını kesin ve yaprakları diri kalacak şekilde haşlayın. Soğanı ince ince, küp şeklinde doğrayın. Kıymayı, pirinci, yağı, rendelenmiş sarımsağı, tercih ettiğiniz miktarda karabiber ve tuzu soğana ekleyin. İyice karıştırın. Haşlanmış yapraklara hazırladığınız içten koyup, sarın. Tencerenin dibine kesmiş olduğunuz karalahana saplarını bir sıra dizin, üstüne kemikli et parçalarını yerleştirin. Sarmaları kemiklerin üzerine gelişi güzel şekilde dizin. En üste tereyağı koyup, tencereyi ateşe koyun, tereyağı eriyene kadar kapağı kapatın. Tereyağı eriyince sıcak suyu ekleyin, yapraklar iyice yumuşayıp, sarmalar pişene kadar kısık ateşte pişirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder